Ken je dat? Door alles om je heen en alle patronen waarin je zit raak je wel eens verdwaalt van je levenspad. Dingen die je doet omdat ze nou eenmaal gedaan moeten worden, omdat dit van je verwacht wordt. Tussendoor krijg je dat je intuïtie omhoogkomt maar die ‘stem’ wordt snel naar de achtergrond geschoven door het vele lawaai van het hectische leven.

Voor mij is het belangrijk om telkens weer aan mijzelf te blijven werken. Juist omdat het levenspad niet een recht pad is. Soms dwaal je af en kom je op plaatsen of in situaties terecht die niet bij je passen. Je hebt een ervaring opgedaan en dan is het aan jou om weer terug bij jezelf te komen en weer een andere weg in te slaan.

Zo merk ik als het te druk is dat ik sneller met mijn hoofd beslissingen neem. Deze beslissingen hebben vaak te maken met mijn opvoeding en opgedane ervaring. Niet altijd sluiten deze aan met de weg die ik diep van binnen voel. Dus is het belangrijk om regelmatig de stilte op te zoeken en te luisteren naar dat zachte stemmetje vanbinnen. Waar ik in contact kom met mijn eigen intuïtie. Pas als ik goed luister, zal ik de antwoorden horen die bij mijn levenspad passen. Hierbij 5 tips om meer stilte in je leven te krijgen:

 

ZET MINIMAAL 30 MINUTEN PER DAG JE TELEFOON HELEMAAL UIT

Goed bereikbaar zijn is tegenwoordig heel erg belangrijk maar daardoor kun je ook overprikkeld raken. Je kunt het gevoel krijgen dat je iedere keer bereikbaar moet zijn. Hierdoor ga je vaker checken of er een bericht is of dat je net een telefoontje hebt gemist. Dit gedrag creëert onrust. Ook social media kan je behoorlijk bezighouden. Het is echter een wereld die continu kan blijven trekken door je het gevoel te geven dat je wat gemist hebt. Dus even geen contact met de buitenwereld maar contact met je innerlijke wereld.

 

GEEF JEZELF EEN M-A-S-T IN DE STORM (MEDITATIE-, AANDACHT-, EN STILTE- TIJD)

Al is het maar voor 15 minuten. Voel waar je op dat moment behoeft aan hebt. Een meditatie hoeft niet lang te zijn en je hoeft niet stil te zitten. Je kan ook een stukje bewust gaan lopen (loopmeditatie). Het gaat erom dat je jezelf de ruimte geeft om rust toe te laten in je gedachten. Je kan ook aandacht besteden aan je lichaam: hoe voelt het als je zit, loopt, sport of fietst? Probeer de stilte toe te laten in je denken. Denk niet dat je totale stilte kan ervaren want we zijn nou eenmaal een mens met een brein. Het is goed als je je meer bewust gaat worden van je gedachtengang. Als je meer van dit soort MAST-moment in je leven laat, zal je merken dat de zeilen de levenswind opvangen en je in ’the flow komt. Je zal dan ervaren dat je meer gaat leven volgens je levenspad en het gevoel krijgt dat alles meezit, alsof je wordt gedragen door de wind.

 

ONTDEK JE BELEMMERENDE PATRONEN

Welke patronen zijn er van huis uit meegegeven en welke heb je zelf ontwikkeld? Door je regelmatig bewust te worden van je denkpatronen kom je erachter welke je belemmeren om de rust op te zoeken. Wat je vaak hoort is dat mensen eerst nog wat af willen maken en dan kunnen ze even rust nemen. Maar die takenlijst blijft zich maar aanvullen en zo kom je niet snel aan tijd voor de stilte. Ook hoor je veel dat mensen zich schuldig en nutteloos voelen als ze even niets doen. Dit heeft vaak te maken met situaties uit het verleden; je hangt dan het verleden aan een gebeurtenis in het heden. Krijg zicht in je denkpatroon en de rust komt vanzelf.

 

WORD JE BEWUST VAN JE ADEMHALING

Je ademhaling is een mooi ankerpunt in het vinden van stilte. Je hebt het altijd bij je en het is gemakkelijk. Dus geen excuses dat je ‘het’ vergeten was of dat het te moeilijk is. Het maakt niet uit waar je bent, je kan het altijd toepassen. Ga rustig zitten en word je bewust van je inademing en uitademing. Is deze ademhaling diep, snel, oppervlakkig of kort? Adem je naar je borstkas of naar je buik? Het is goed om je ademhaling wat te reguleren. Adem 4 seconden in via de neus, hou de adem 4 seconden vast, adem uit via de mond in 4 seconden en hou 4 seconden rust. Het kan zijn dat je in het begin niet tot de 4 seconden komt. Je kan dan de ademhaling doen met 2 seconden, daarna opbouwen naar 3 en 4 seconden. Door je focus te richten op je ademhaling, creëer je meer rust in je gedachten en daardoor stilte.

 

GA DE NATUUR IN

De natuur geeft geen oordeel en je hoeft ook even helemaal niets. Gewoon compleet jezelf zijn. Door af en toe eens een wandeling in de natuur te maken kom je bij de basis van jezelf. Hoe komt dit? Tot rust komen in de natuur komt omdat je in verbinding staat met de bomen, de vogels en het vele groen. Door het gebruiken van je zintuigen word je je bewust van de geuren, geluiden, beelden en voel je hoe je op het pad loopt. Je hersens krijgen dit allemaal binnen maar hoeven er helemaal niets mee te doen, niet zoals op het werk of thuis. Doordat ze bezig worden gehouden komen er minder gedachten langs, voel je je meer ontspannen en ervaar je meer stilte.